top of page
sacred concert.jpg
31. oktober

af Duke Ellington

Sacred Concert

-i samarbejde med Helligåndskirken

Silkeborg Motetkor og Silkeborg Big Band opfører Duke Ellingtons værk Sacred Concert. Solist ved koncerten er den estiske sangerinde, Karmen Rõivassepp.

Duke Ellington havde ikke beskæftiget sig væsentligt med kirkemusik, før han i en alder af 66 år blev bedt om at komponere musik til en serie koncerter i større kirker i USA. Muligvis har det påvirket hans interesse, at hans gode ven Billy Strayhorn blev syg og døde. I de følgende år blev det til hele tre Sacred Concerts, som Ellington og hans band turnerede med i USA og Europa i årene 1966 til 1974 med lokale kor og med én af de berømteste vokalsolister – Alice Babs.

Musikken bestod dels af allerede eksisterende kompositioner og dels af helt nye – skrevet til lejligheden. Der var ikke på forhånd fastlagt nogen bestemt rækkefølge for de forskellige numre, og Ellington og hans musikere synes at have bestemt programmets indhold umiddelbart forinden hver koncert. Det er formodentlig årsagen til, at der ikke foreligger et komplet nodemateriale for Sacred Concerts fra Ellingtons hånd. Når kor og big band leaders overalt i verden planlagde opførelse af musikken, var de henvist til at udføre deres egne arrangementer.

I 1993 arrangerede John Høybye og Peder Pedersen i fællesskab musikken og fik udgivet noderne for kor og big band. Udgivelsen, som denne aftens repertoire baserer sig på, indeholder elementer fra alle tre Sacred Concerts.

Motetkoret og Silkeborg Big Bandet er traditionsrige institutioner i Silkeborgs musikliv. I efteråret 2019 indleder kor, solist, musikere og dirigenter for første gang samarbejde om opførelsen af Duke Ellingtons smukke værk i John Høybye og Peder Pedersens arrangement. I værkets ånd vil der også i denne udgave blive opført en ny komposition, som er arrangeret for kor og big band til lejligheden af Jens Christian ”Chappe” Jensen.

bottom of page