top of page

Yaràkä

27. maj
05-26 Yaraka.jpg

Oplev oprindelig shamanistisk musik fra syd-italien, når Verden til Herredsvang præsenterer gruppen Yarákä i Kulturhus Herredsvang.

 

 

En `Curannera’ blev engang af den almindelige syditalienske befolkning anset for at være en healer. En kvinde, der praktiserede folkemedicin, i stand til at helbrede alt fra øm hals til hovedpine og til at regulere uregelmæssigheder i en kvindes livsstadier. Gennem en række forskellige metoder, vendte hun sig mod naturvidenskaben ved brug af urter, sten og amuletter. Curanneraen brugte elementer af naturen i ritualistiske praksisser til helbredelsen af sjælen og ånden, og derfor er hun en inspirerende muse for Yarákä.

 

Yarákäs repertoire er gennemsyret af ritualer: hver sang fortæller om eksorcismen af ondskab fra sjælen eller af frygt, der blokerer strømmen af energi og finder helbredelse gennem en forfaders sang, som det sker i andre sydlige traditioner i Amerika. Vigtigheden af "Curandera", en figur, der har lært at passe på sig selv og andre, fremhæver den forbindelse, der eksisterer med den shamanistiske verden, hvor en kvindeskikkelse også er til stede. Hun er ofte af andinsk oprindelse og tjener samme formål: et nærvær, der lever i kontakt med jorden og respekterer naturens kræfter, som igen respekterer hende i hendes integritet af ånd.

 

Yarákä udtrykker derved en stærk tilknytning til de ældgamle traditioner, som risikerer at tabes over tid. Den musikalske rejse af Yarákä snor sig gennem hele Syditalien fra den gamle by Taranto, som er baggrunden for ensemblets oprindelse og forskningsarbejde, udført med den hensigt at genopdage og opløfte fortidens traditioner. Taranto er som alle kystbyer et historisk mødested mellem fjerne steder i verden. Gennem deres musik ønsker Yarákä at hylde byens lange historie. Genopdagelsen af Tarantino-dialekten, som besidder en unik musikalsk rytmik, repræsenterer rygraden i ensemblet og deres rejses unikke karakter

bottom of page